Τσίπουρο με σοκολάτα

Δημοσιεύθηκε από ppadmin 05/10/2023 0 Σχόλια

 

 

 

 

Συνδυάζουμε το τσίπουρο με την σοκολάτα

 

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε ένα δείπνο από το να απολαύσουμε ένα ποτήρι εκλεκτό τσίπουρο και λίγη σοκολάτα; Μάλλον όχι! 

Το τσίπουρο και ιδιαίτερα το παλαιωμένο συμπληρώνει άψογα την σοκολάτα. Όπως συμβαίνει και με τα φαγητά, κάποια στυλ σοκολάτας ταιριάζουν περισσότερο με κάποιο τσίπουρο και κάποια με άλλο στυλ τσίπουρου. Πριν όμως πάμε να ανακαλύψουμε τους ιδανικούς γευστικούς συνδυασμούς, ας δούμε την ΄ιεροτελεστία’ της δοκιμής: Πάρτε το ποτήρι με το τσίπουρο. Μυρίστε το, βάλτε μια γουλιά στο στόμα σας και στριφογυρίστε το λιγάκι πριν το καταπιείτε. Μετά πάρτε ένα κομματάκι σοκολάτα και λιώστε το σιγά σιγά στο στόμα σας. Αφού το καταπιείτε, ΄ξεπλύντε' με μία γουλιά από το τσίπουρο. Σε αυτή την γουλιά θα ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα του τσίπουρου με αυτά της σοκολάτας και θα νιώσετε την απόλαυση! 

 

 

 

Σοκολάτα και παλαιωμένο τσίπουρο

 

Τα παλαιωμένα τσίπουρα μπορούμε να τα απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.  Σκέτα, με λίγο πάγο, σε κοκτέιλ αλλά φυσικά και δίπλα σε αλμυρά και γλυκά εδέσματα! Ένα από αυτά είναι και η αγαπημένη σοκολάτα. Κρατήστε σαν μια γενική συμβουλή ότι όσο πιο παλαιωμένο είναι το απόσταγμα τόσο πιο ‘πίκρες’ σοκολάτες του ταιριάζουν.
 
Ο συνδυασμός παλαιωμένου τσίπουρου και bitter σοκολάτας είναι κόλαση! Λίγοι γευστικοί συνδυασμοί είναι τόσο απολαυστικοί όσο το παλαιωμένο τσίπουρο με την πικρή σοκολάτα. Δοκιμάστε το ‘πέντε’ με σοκολάτα με 70+% κακάο και αφήστε το να παρασύρει τα αρώματα και τις γεύσεις της σοκολάτας! Η λιπαρή και πικρή γεύση της σοκολάτας θα ταιριάξει με το φρουτένιο και μπαχαρένιο προφίλ του παλαιωμένου για 5 χρόνια τσίπουρου.

 

 

Απολαύστε το Παλαιωμένο Τσίπουρο Σπυρόπουλος με μια σοκολάτα σχετικά πικρή με 45-70% (ανάλογα με το ποσοστό σας αρέσει) σκέτη ή με πιπέρια, μπαχαρικά όπως η κανέλα, με πορτοκάλι ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, με ξηρούς καρπούς ή με μία πραλίνα. Θα διαπιστώσετε πόσο όμορφα ταιριάζουν οι γεύσεις.
 
Αν πάλι σας αρέσουν οι σοκολάτες γάλακτος και θέλετε να τις συνοδεύσετε με παλαιωμένο τσίπουρο επιλέξτε αυτές που περιέχουν ξηρούς καρπούς ή σκούρα φρούτα όπως η φράουλα, το κεράσι, το δαμάσκηνο και οι σταφίδες. Εδώ δεν έχουμε ‘πίκρα στην σοκολάτα’ όμως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μας δίνουν στοιχεία που ταιριάζουν με τα αρώματα και τις γεύσεις που αποκτά το τσίπουρο από την παλαίωση.

Και όλα αυτά εννοείται ότι μπορεί να λειτουργήσουν και σε επιδόρπια που βασίζονται στην σοκολάτα, όπως για παράδειγμα μια μους με πικρή σοκολάτα, ένα σοκολατάκι με ξηρούς καρπούς ή γεμιστό με κάποιο φρούτο.
 

 

 

 

Σοκολάτα και λευκό τσίπουρο

 

Αν θεωρείτε ότι μόνο τα παλαιωμένα τσίπουρα ταιριάζουν με την σοκολάτα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε καθώς μπορούμε να συνδυάσουμε και τα λευκά τσίπουρα με αυτή την αγαπημένη λιχουδιά! Για την ακρίβεια όταν μιλάμε για την λευκή και την σοκολάτα γάλακτος, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα λευκά τσίπουρα ταιριάζουν περισσότερο από τα παλαιωμένα. 
 
Η σοκολάτα γάλακτος, λόγω του υψηλού ποσοστού γάλακτος αλλά και της περισσότερης γλυκύτητας αναζητά αποστάγματα με πιο φρέσκα και πιο γλυκά φρουτώδη αρώματα και βουτυρένια γεύση, όπως το κλασικό Τσίπουρο Σπυρόπουλος, και όχι τόσο αρώματα που προέρχονται από την παλαίωση. Εξαίρεση όπως αναφέραμε παραπάνω αποτελεί η σοκολάτα γάλακτος με τους ξηρούς καρπούς που θα την προτιμήσουμε με παλαιωμένο τσίπουρο, αν και θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο πειραματισμού για εσάς!

 

 

Και η λευκή σοκολάτα ταιριάζει περισσότερο με τα λευκά τσίπουρα. Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε το λευκό Τσίπουρο Σπυρόπουλος ακόμα και αν η σοκολάτα περιέχει ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε την λευκή σοκολάτα (και επιδόρπια που βασίζονται σε αυτή) με το Τσίπουρο με γλυκάνισο Σπυρόπουλος καθώς το άρωμα και η γεύση του γλυκάνισου θα απαλύνει εντελώς τον έντονο χαρακτήρα του γάλατος που έχει η λευκή σοκολάτα.

 

 

 

 

 

Δείτε τις προτάσεις μας στα τσίπουρα  >>

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης
Beaujolais 2023

Beaujolais 2023

ppadmin 12/11/2023 0
   Όπως κάθε χρόνο το διάσημο κρασί Beaujolais είναι και πάλι κοντά μας από 16/11 Beaujolais Nouveau est Arriveé!! ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΠΟ 16/11/2023 Beaujolais...
Διαβάστε περισσότερα
Γνωρίστε τα διάφορα είδη σάκε

Γνωρίστε τα διάφορα είδη σάκε

ppadmin 06/10/2023 0
  Το Sake, ως ποτό, άρχιζε να γίνεται αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και να σερβίρεται σχεδόν σε όλους τους τύπους των ιδιαίτερων εστιατορίων κα...
Διαβάστε περισσότερα
Τσίπουρο με σοκολάτα

Τσίπουρο με σοκολάτα

ppadmin 05/10/2023 0
    Συνδυάζουμε το τσίπουρο με την σοκολάτα  Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε ένα δείπνο από το να απολαύσουμε ένα ποτήρι εκλεκτό τσίπουρο κα...
Διαβάστε περισσότερα
Αυγοτάραχο Τρικαλινός και οινοπνευματώδη

Αυγοτάραχο Τρικαλινός και οινοπνευματώδη

ppadmin 04/10/2023 0
  Προτάσεις για ιδανικούς συνδυασμούς. Τα Αυγοτάραχο Τρικαλινός, είναι μια σπουδαία γαστρονομική δημιουργία που κλείνει μέσα της μια πολυεπίπεδη παλέτ...
Διαβάστε περισσότερα